Flytta till Portugal med småbarn

Avsnitt 2. Vi flyttade till Portugal

Vi träffar Hanna, en svensk, idrottstokig mamma som med sin portugisiska man och två barn, flyttade från Australien till Estoril i Portugal för cirka 3 år sedan.


Jag ringde upp Hanna för att få hennes erfarenheter att som småbarnsfamilj flytta till Portugal. Välkommen att lyssna! Ett sammandrag av intervjun läser du nedan.Vilka är dina erfarenheter av att flytta till Portugal?

Många har nog liknande erfarenheter, men den portugisiska byråkratin kan vara lite frustrerande. Nu är den bättre jämfört med vad det har varit innan. När man är svensk är man van med fixa blanketter med mera via sin dator och det är enkelt att ringa upp telefonbolaget och elbolaget svarar och kommer direkt. Det tar längre tid i Portugal, här kan det ta veckor, månader innan något händer. Det tar längre tid i Portugal helt enkelt. Det var den första erfarenheten.

Men annars är livsstilen mycket lugnare och stillsammare i Portugal jämför med Sverige. Det är lite mer lokalt här, man handlar gärna på marknaden och det är mycket lokalproducerade varor i affärerna. Det är ett helt annat tempo helt enkelt.


Hur gick det att komma in i det portugisiska samhället?

Det tar sin tid. Det gäller även om man flyttar inom ett land, att det tar tid att anpassa sig. Fördelen för oss var att min man talar portugisiska och att många här i Portugal förstår och talar engelska. Men det tar ändå sin tid att komma in i samhället på en ny plats.

Jag började jobba direkt för Svenska skolan när vi flyttade hit, därför integrerade jag mig tyvärr inte lika snabbt som min man gjorde. När man jobbat för Svenska skolan umgås man även på fritiden.

Vad som hjälpte var att barnen började direkt på portugisisk förskola och att jag efter drygt ett år i Portugal gick med i en triathlon klubb där jag är den enda utlänningen. På så sätt har jag nu skaffat mig vänner som är portugisiska och är mer integrerad. Men annars kan det vara lite svår när man inte talar språket.


Är det lättare att komma in i samhället när man har barn?

Den erfarenheten har tyvärr inte jag. På Svenska skolan i Lissabon såg jag att det hände för du har språket, det är en liten skola och det är mycket familjärt. Men som privatperson har jag inte upplevt det för att barnen går så långa dagar både på förskola och skola så det finns ingen tid efter och på helgerna så är det så mycket annat.

I och med att jag inte har språket och många är blyga att tala engelska, så blir inte kommunikationen så lätt. Men hör att de som har barnen på internationella skolor, alla deras umgängeskretsar är från barnens skola, men personligen har jag inte den erfarenheten. Mina umgängeskretsar kommer nu mer eller mindre från triathlon.


Är det en liknande indelning med förskola, mellanstadium, högstadium, gymnasieskola i Portugal som i Sverige?

Ja, det är det. Dock är jag osäker på om flytten från lågstadium till mellanstadium sker i årskurs 4 eller årskurs 3, men det är en liknande uppdelning i Portugal.

Skillnaden här är att barnen inte kommer in i kommunal förskola förrän vid 3 års ålder och det är då du slipper betala. Innan är det privat förskola som gäller och där är priserna höga, det går inte att jämföra med vad du får betala i Sverige.

Idag betalar vi för ett barn med mat i förskolan cirka 430 Euro per månad. Man betalar för 13 månader men kan bara ha ditt barn där i 12 månader, så man betalar även för personalens semester. Så det blir några kronor per år! Man förstår inte hur bra vi har det i Sverige innan man flyttar utomlands. Förskolan var dyr även i Australien jämfört med Sverige.

En annan skillnad är att öppettiderna i förskolan är lite förskjutna i tid jämfört med i Sverige. Här öppnar förskolan kl. 08.00 och är öppen till 19 eller 20.00. Vår äldste son som går i årskurs 1, går i skolan från 09.00 – 17.00 varje dag. Efter skolan finns det en fritidsverksamhet som pågår till 19 eller 20.00 för många barn. Det tror jag är en skillnad mot Sverige.


Har du några tips till andra barnfamiljer som funderar på eller ska flytta till Portugal?

Det beror på olika förutsättningar från familj till familj. Vi valde att sätta våra barn i portugisisk förskola för att dom skulle få språket. Nu hade dom det lite förspänt då min man blandade portugisiska och engelska hemma när vi bodde i Sydney. Det tog bara månader innan Oliver vår äldste på lite drygt 3 år pratade flytande portugisiska. Men jag kan förstå att om man inte har någon anknytning till språket, att det känns lättare och tryggare att sätta barnen i en internationell eller svensk skola.

Men om man har tänkt att bo permanent i Portugal skulle jag rekommendera att sätta barnen i en portugisisk förskola eller skola.


Du har arbetat i Svenska skolan i Portugal – var finns den?

Svenska skolan finns i Carcavelos cirka 1,5 mil utanför Lissabon. Nu fullbokat med nästan 80 barn från förskolan upp till årskurs 6. Sen har du möjligheten för högstadiet att studera, läsa på distans från Svenska skolan i Lissabon, men där lärarna sitter i Stockholm.


Vilka är dina erfarenheter av att komma in i arbetslivet i Portugal?

Man får sänka sina förväntningar på lönen, men då kan du nästan få vilket jobb som helst. Lönerna i Portugal är extremt låga jämfört med svenska förhållanden. Jobb finns det men lönen kanske inte är så tillfredställande.


Men levnadsomkostnaderna är väl lägre i Portugal?

Ja, det skulle man tycka, men min bror har precis flyttat ner till Portugal från Sverige och han har jämfört priserna på bensin och elektricitet. Speciellt elen är billigare i Sverige och bensinpriset är ungefär detsamma. Jag tycker att under de tre år vi har bott här har matpriserna gått upp. Men det går fortfarande att handla billigt på marknaden men levnadsomkostnaderna är ganska så höga.

Då elen i Portugal är nästan tio gånger så dyr som i Sverige så man lär sig att hushålla, man släcker alla lampor och använder ingenting i onödan.


Är det någon speciell maträtt i Portugal du vill rekommendera?

Nu kommer folk att skratta men jag är väldigt förtjust i Bacalau. För dom som inte vet så är det saltad, torkad torsk. Tror det finns 1000-tals recept på olika Bacalau, men den som är bäst är den som min svärmor lagar.

Annars är alla råvaror här i Portugal otroligt bra. Frukten, grönsakerna, mjölkprodukter, allt känns väldigt färskt, gott och bra. Maten i sig på de lokala restaurangerna är bra men det saknas lite kryddor, jämfört med vad man är van med som svensk.


Är det någon mat du saknar från Sverige?

Ja, jag saknar att gå ut i skogen och plocka blåbär. Min mamma hade en gård med mycket skog omkring i Sverige. Där jag kunde ta en stor hink och plocka blåbär i flera timmar. Det saknar jag allra mest. Bor man inte i Sverige, så betalar du goda pengar för de där små blå bären.


Vad jobbar du med idag?

Efter jobbet på Svenska skolan gick jag tillbaka till det jag arbetade med i Australien, vilket är att massera. Så det arbetar jag heltid med idag i en egen business – Hanna’s Health Emporium. Det innebär att åka hem till folk och massera i deras hem, där jag har med mig massagebord, olja, musik och handdukar. Det vill säga allt som behövs!


När ska man kontakta Hanna för att boka tid för massage?

Det kan finnas flera olika anledningar. Du behöver slappna av eller att du har en kronisk skada som behöver bearbetas. Eller att du innan en tävling vill ha koll på att allt är OK. Det finns många olika anledningar, men det bästa med massage är att förebygga skador, åkommor eller stressrelaterade problem.

Kontaktuppgifter till Hanna

Telefon: +351 912 333 244
E-post: hannashealthemporium@gmail.com
Hemsida: www.hannashealthemporium.com


Finns det några speciella platser du tycker man ska besöka i Portugal?

Det där ska du nog fråga någon annan, jag har inte hunnit resa runt så mycket. Men de platser jag upptäckt under våra cykelturer runt där vi bor är till exempel Sintra och Colares och att följa kusten från Cascais hela vägen upp mot Ericeira.

Eller att ta färjan från Lissabon söderut och cykla genom ett område som heter Arrábida där man cyklar på en höjd och ser ner över ett turkosfärgat vatten, det är otroligt vackert och det finns många små mysiga ställen i området.


Vad är dina erfarenheter av att cykla i Portugal?

Naturligtvis rekommenderas hjälm när man cyklar i trafiken. Portugiserna är kanske inte kända för att vara bra bilförare, det kan jag hålla med om. Men jag tycker de respekterar cyklister i trafiken. Visst kan det hända att de kommer lite för nära, men överlag känns det säkert att cykla här i Portugal, jämfört med i många andra länder. Men jag känner mig säker på cykel här. Visst, det finns kanske tider då man ska undvika att cykla som till exempel vardagar under rusningstrafik. Jag cyklar faktiskt hellre än kör bil i Portugal om jag ska vara ärlig.


Alla avsnittPortugal länkarOm Portugalpodden

Inga kommentarer att visa.