Fakta om Portugal

Portugisiska språket

Portugisiska talas av drygt 240 miljoner människor och är därmed det sjätte största modersmålet i världen. Förutom i Portugal talas portugisiska bland annat i Angola, Brasilien, Guinea-Bissau, Kap Verd och Moçambique. Portugisiska är det största i Sydamerika.

Yta Portugal

Portugal är till ytan 92 212 km². Som jämförelse är Sverige 450 295 km². Till Portugal hör även ögruppen Azorerna väster om Portugals fastland och ön Madeira sydsydväst om Portugal.

Befolkning Portugal

I Portugal bor 10,29 miljoner invånare (2018). Som jämförelse bor det i Sverige 10,12 miljoner invånare (2018).

Sveriges ambassad i Portugal

Besöksadress: Rua Miguel Lupi 12-2°-Dto
1249-077 Lissabon

Telefonnummer: +351 213 942 260
E-Post: ambassaden.lissabon@gov.se
Hemsida: www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/portugal-lissabon/

Svenska Konsulat finns i Porto, Praia (Kap Verde), São Miguel samt Tavira.

Valuta i Portugal

År 2002 infördes Euro som Portugals officiella valuta. Tidigare var Eskudos (PTE) landets valuta.

Vägguttag el

Samma typ av vägguttag används i Portugal som i Sverige med samma spänning, vilket innebär att du kan använda dina elektroniska prylar precis som hemma i Sverige. 

Portugal ett av världens säkraste länder

Global Peace Index 2023 rankar Portugal som det 7:e fredligaste landet i världen. Sverige kom på 28:e plats. Läs The Global Peace Index 2023 här

In- och utresebestämmelser till Portugal

Portugal är medlem i EU och Schengensamarbetet. Vid resa inom Schengenområdet måste du kunna uppvisa pass eller det nya nationella ID-kortet där medborgarskapet framgår.

Trafik och vägnät i Portugal

Vägnätet i hela Portugal är av hög kvalitet och du betalar oftast vägtullar för att använda dem. Trafiken är den största hälsofaran i Portugal och intar procentuellt en topplacering i Europa vad gäller antal olyckor.

Trafikrytmen på motorvägarna ligger ofta över hastighetsbegränsningen på 120 km/tim samt trafiken i Lissabon, Porto och övriga större städer i Portugal är intensiv.

Gränsen för rattonykterhet är 0,5 promille. Användande av mobiltelefon för bilförare är endast tillåtet med högtalare eller hörlurar.

Svensk export till Portugal

Består främst av tunga maskiner och komponenter, livsmedel, pappersmassa samt farmaceutiska produkter. Många svenska företag verkar sedan länge i Portugal som Ericsson, ABB, Astra Zeneca, Atlas Copco, Oriflame, SKF, Securitas, Tetra Pak, Volvo, H&M, IKEA och Scania. Sveriges export till Portugal under 2018 var 6,9 mdkr.

Import från Portugal

Importen från Portugal till Sverige består främst av livsmedel, koppar och andra metaller samt diverse maskiner och tillbehör. Sveriges import från Portugal var under 2018, 6,O mdkr.

Från diktatur till demokrati

Den 25 april, 1974 genomfördes Nejlikerevolutionen (Revolução dos Cravos), även kallad 25 april-revolutionen i Portugal, då den auktoritära Estado Novo-regimen som styrt landet sedan 1926 störtades och banade vägen för ett demokratiskt Portugal.

Namnet Nejlikerevolutionen kommer av att folk kom ut på gatorna och satt nejlikor i militärens gevärspipor

När militärerna började agera strömmade folk ut på gatorna och satt nejlikor i militärens gevärspipor, därav namnet Nejlikerevolutionen.

Den positiva bilden av Sverige hos många portugiser har sin bakgrund i de insatser med bland annat bistånd som Sverige gjorde under den instabila tiden, vid övergång från diktatur till demokrati i Portugal under mitten av 1970-talet.


”Man får inte glömma hur extremt ung demokratin är i Portugal. För så sent som fram till 1974 var Portugal en diktatur och först då kunde Portugal börja etablera en demokrati”

Elin Forzelius i avsnitt #3: Svensk – Portugisiska Handelskammaren >


Väder i Portugal

Portugal har medelhavsklimat och är ett av de varmaste länderna i Europa. På Azorerna och i Algarve varierar klimatet från subtropiskt till tropiskt, medan bergsområdena i norraPortugal har snö.

Den årliga medeltemperaturen ligger på mellan 13 ºC och 18 ºC i södra Portugal. Under juli och augusti är temperaturerna ofta höga med upp till 40 ºC i inlandet och 45 ºC i syd. Vädret under höst och vinter är ofta regnigt och blåsigt.

Väderprognos Lissabon

Väderprognos Lagos

Väderprognos Porto

Portugals nationaldag

Är den 10 juni och firas till minne av Luís de Camões död den 10 juni, 1580.

Helgdagar i Portugal

Aktuella helgdagar i Portugal ser du här

Tidszon Portugal

GMT (Portugal är en timme efter Sverige).

Aktuell lokal tid i Portugal:Alla avsnitt >Portugal länkar >