Portugal: byggnadsstilar i Portugalpodden

Avsnitt 1. Byggnadsstilar, portugisisk mat och Lissabon tips

Vi träffar Axel, en före detta portugal svensk som under åren 2008 till 2017 bodde på Azorerna, Madeira och Lissabon, där han jobbade som reseledare och guide.

Vi satt oss ner på en solig balkong i Ericeira i slutet på mars och talade om allt mellan byggnadsstilar, vad ska man köpa i matvarubutiken, alkoholkultur och vad man lätt missar som svensk när man besöker Portugal. Dessutom tips på några platser att besöka i och kring Lissabon.

Allt till ett bakgrundsljud av både fåglar, bilar och en slipmaskin. Välkommen att lyssna! Ett sammandrag av intervjun läser du nedan.



Vad var din magkänsla efter att tillbringat en tid i Portugal?

Jag hade nog samma känsla som många andra har när de kommer till Portugal första gången. De hatar landet!

Man tycker att det är det jobbigaste, tråkigaste landet, det finns ingenting att göra, ingen mat är god och ganska tråkigt folk och så vidare. Helt enkelt – det var inte så här Portugal skulle vara helt enkelt. Många har nog Spanien eller Italien som förebilder och tror att det är ungefär samma i Portugal.

Sen efter en tid förändras känslan. Det är många jag känner som har känt detta. Man fastnar för Portugal, då man börjar förstå landet.

I början gillade jag inte alls den portugisiska maten. Idag älskar jag portugisisk mat och kan verkligen längta efter till exempel en Acorda, en fiskstuvning på bröd. Låter jättekonstigt och ser inte jättegott ut.

Men man får helt enkelt vänja sig vid att Portugal inte är som Spanien eller Italien.


Varför är till exempel McDonalds och andra kedjor inte så vanliga i Portugal?

Portugal var diktatur fram till 1974 sen var det stiltje fram till 90-talet. Det var inte förrän 1995 som McDonalds etablerade sin första restaurang i Portugal och då i Cascais. Det är jättesent jämfört med många andra länder.

Under diktaturen skapade man i Portugal sina egna märken, egenproducerade produkter som till exempel Sumol eller Compal som är en juice. Detsamma gäller öl, det finns inte så mycket internationellt öl i Portugal, utan man har sina egna bryggerier. Allt detta med egenproducerat lever fortfarande kvar som ett arv från tiden före 1974.


Sangria

Beira likör
Bacardi
Vodka
Martini röd
Rött vin
Seven up
Mynta
Vaniljextrakt
Kanel
Cointreau
Gröna äpplen
Maceira brandy
Jordgubbar


Du har en teori om byggnadsstilar i Portugal

Jag har funderat lite och har en teori om hur man bygger hus här i Portugal, då husen ser lite annorlunda ut här om man åker från norr till söder. Avdelare av för hela landet är floden Tejo som flyter ut vid Lissabon. Den södra delen av landet heter Alentejo vilket betyder ”bortom Tejo”.

En teori om hur man bygger hus här i Portugal, då husen ser lite annorlunda ut här om man åker från norr till söder.

Det var under långa tider ett arabiskt influerat område vilket tillfört en rad influenser till området. Ju längre upp i norra Portugal man kommer så heter byar och städer något man kan förstå i Portugisiska. De heter till exempel Rio – floden, Ribeira – bäcken, Pedra – stenen eller som den portugisiska staden Porto – hamnen.

Men ju längre söderut man kommer desto mer oförståeliga blir namnen. Kända exempel är namn som börjar med ”Al” som man fortfarande använder och som från början är arabiska ord, inlånade till portugisiskan men betyder någonting.

Exempelvis området och stadsdelen Alfama i Lissabon som inte betyder något på portugisiska, men på arabiska betyder det ungefär vattenkällan.

Olika stilar i olika områden i Portugal

Med detta som bakgrund är husen byggda i olika stilar i olika delar av Portugal. I södra Portugal i Algarve området är byar och hus väldigt tätt sammanslutna, men i norra Portugal breder hus och byar ut sig mycket sig mer.

Då har jag funderat att husen ser annorlunda ut och att man fortsätter även idag att bygga hus enligt den gamla stilen. Det behöver inte vara medvetet, det kan vara omedvetet. Men jag kan tänka mig att det är så.

Byggnadsstilar Portugal

Nu är vi i Ericeira och om man kör från Cascais till Ericeira så heter byarna lite olika. Antagligen har det varit på samma sätt som på andra platser i Europa. I en by har det bott ett folk och i en annan ett annat folk med ett annat språk. där skillnader har tunnats ut och utjämnats över tiden. Där en by idag har ett portugisiskt namn och en annan by har ett arabiskt klingande namn som är svårt att förstå.

Där dessutom byn med det arabiskt klingande namnet har en annan stil på husen, där husen är vita och sitter tätt, tätt ihop.

Medan byarna med de portugisiskt klingande namnen har väldigt utspridda hus, där det är hus, mellanrum, hus, mellanrum och så vidare.

Där dessa skillnader finns i samma region och område.

Jag funderar på om man medvetet fortfarande idag bygger hus, platser och byar i de här stilarna i Portugal. Ett exempel är området där IKEA ligger i Lissabon som heter Alfragide som är ett väldigt arabiskt klingande namn. Där det finns en stadsdel som heter Zambujal som jag har letat upp betyder olivodling. Men det är inte betydelsen på portugisiska för det är oliveira.

Men i Zambujal är husen tätt, tätt sammanslutna och vitkalkade. Då har det ett arabiskt klingande namn med en viss byggnadsstil, men kommer du till en annan plats med ett portugisiskt namn är byggnadsstilen annorlunda.

Så när man kör de här korta sträckorna kan man se att varje by i de äldsta delarna kan ha olika byggnadsstilar.


Har du några exempel på byar att besöka för att se skillnader mellan olika byggnadsstilar i närheten av Lissabon?

Om man ska göra det enkelt för sig besöker man först Cascais, där husen i de gamla delarna är tätt sammanslutna. Ett annat exempel är området och regionen Alentejo där det finns en by som heter Viana do Alentejo som är väldigt vacker och oförstörd. Ett annat exempel är området kring universitetsstaden Coimbra.


Vad missar man som svensk i den portugisiska mataffären?

Jag måsta börja med en irritation jag har och skillnad mellan den svenska och portugisiska mataffären. Just nu bor jag i Malmö men har som sagt tidigare bott i Portugal under nio år och lärt mig den kultur som finns här kring att handla mat. I Sverige får jag i den normala stormarknaden inte välja till exempel vilken fisk jag vill ha, utan de tar bara en i mängden.

Här i Portugal får jag både välja den fisk jag vill ha och dessutom tillreder dom den precis som jag vill ha fisken, till exempel filéad. Detsamma gäller för kött. Vill jag ha köttbiten i kuber eller mald så ordnar dom det oavsett om det är på en stormarknad eller i en liten butik.

Det man absolut inte får missa i mataffären är att köpa en hel fisk och be dom filéa fisken och ta ut alla inälvor. Det är dessutom superenkelt att tillaga fisken.

Enkelt fiskrecept

  • Ta en panna, lägg i fisken
  • Häll på lite olivolja
  • Lägg på lite citron och tomater
  • Ställ in fisken i ugnen 30 – 40 minuter på medelhög värme.

Sen kan man inte missa osten i Portugal och då speciellt Queijo da Serra osten. En portugisisk fårost är inte alls som fårost i Sverige. Det är en väldigt mjuk ost som om den inte ligger i kylskåp rinner ut. Man tar fram den en stund innan servering och skär av locket på osten som sedan kan tas med sked. Det finns hur många former av Serra ost och den finns på alla stormarknader.

Felet många svenskar gör i Portugal är att gå till en speciell ostbutik eller speciell vinbutik och det ska man inte göra. Det kostar mer och de har inte ett bättre utbud. Här i Portugal köper alla alltid ost och vin, så därför finns det ett bra utbud på alla stormarknader.

Butiker och stormarknader kring storstäder som Lissabon och Porto har ofta ett större utbud eftersom det är platser där det bor portugiser från hela landet. Men besöker man mindre regionala platser har de oftast bara den regionala osten eller vinet.


Har portugiser vin som måltidsdryck?

För portugisen är det normalt att ta ett glas vin till lunchen eller middagen oavsett veckodag som måltidsdryck. Det är inte mer med det. Sen några år tillbaka får till exempel taxi- och busschaufförer inte dricka alkohol.

Men man dricker inte mer här jämfört med i Sverige. I Sverige dricker man mer och på ett annat sätt jämfört med här i Portugal. Det jag tycker är konstigt i Sverige är att man ofta träffas hemma hos någon och dricker för att sen gå ut på till exempel krogen. Det kan man göra här i Portugal också, men det är inte för att det är så dyrt ute, utan för man har det trevligt.

Här i Portugal kan man dessutom ”sätta ner med glaset” och det är okej att man gör det. Helt enkelt en avslappnad kultur jämfört med den svenska kulturen med att man ska dricka mycket.


Vad missar svenskar som besöker Portugal?

Man missar att gå ”runt hörnet”. Man går ofta på de vanliga turistställena och stora turiststråken och viker inte av och går runt hörnet och missar då till exempel de små restaurangerna och barerna.

Till exempel besökte jag som turist Porto med min bror. Där vi efter en tid var ganska trötta på de vanliga turiststråken och gick bara runt hörnet och en gata upp och hittade en liten restaurang där en budgetmåltid kostade 1,50 Euro och mellanmåltiden 2,60 Euro.

Om dessutom servitören inte är överdrivet glad är det ett tecken på att stället är bra. När du kommer tillbaka till samma ställe några gånger, då åker både mungipor och armar upp när du kommer och du blir ihågkommen.

Även om det dröjer 6 månader mellan besöken. De känner alltid igen dig. Det är det bästa med Portugal.

Tips på platser att besöka i Lissabon

Ska jag ge några konkreta tips till den som besöker Lissabon området är det att åka till Praia da Adraga som ligger utanför Sintra och Europas västligaste punkt , Cabo da Roca. Till Praia da Adraga kan man åka bil från Lissabon och det tar cirka en timme. Stranden ligger nedanför den vackra byn med det arabiskt klingande namnet, Almoçageme.

En strand som många missar är stranden Praia da Ursa, söder om Praia da Adraga. En strand som man går till via en zick-zack gång och det är fantastiskt fint. Men man får passa sig för att klimatet vid stranden jämfört med bara en kort bit inåt landet kan skilja sig rejält.

Francesinha

Francesinha är en portugisisk maträtt. Bakgrunden till Francesinha sägs vara en portugis som efter några år i Belgien när han kom hem till Portugal, ville göra en egen variant på croque monsieur.
Recept och mer om Francesinha >>

Om man är turist och besöker Lissabon så kan man ta några dagar i stan. Men sen tycker jag man ska tas sig ut från Lissabon och besöka mindre, lugnare platser några mil utanför stan.

Till exempel ett besök här i Ericeira, en fantastisk plats som har allt man kan tänka sig med ett vackert landskap, nära till vinodlingar och vingårdar. Det finns så mycket mer att se och upptäcka i närheten av Lissabon på rimligt avstånd.


När din familj besökte dig första gången i Lissabon – vad visade du då?

Då tog jag dom till centrum av Lissabon, för även om man kan tycka att det är ”turistigt”, så är Lissabon en mycket vacker stad. Det är något man måste se och förstå. Sen finns det vackra parker utanför Lissabons centrum.

Ett exempel är palatset Necessidades som ligger lite utanför Lissabons centrum med en mycket vacker park, där portugiser hänger på eftermiddagar och helger.


Alla avsnittPortugal länkarOm Portugalpodden

Inga kommentarer att visa.